ERASMUS

24. detsember 2014

¡FELIZ NAVIDAD!

Olen nüüd juba paar päeva kodus olnud ja nautinud seda, kuid tahaks juba tagasi Hispaaniasse minna. Seal pole nii külm ja pime kogu aeg kui siin Eestis. Aga eks pean ära kannatama need paar nädalat siin.
Selles postituses räägin natukene Hispaania jõuludest ja kommetest jõulude ajal.


Hispaanias algavad pidustused juba 8. detsembril. No tegelikult algab kogu jõulutrall juba novembri alguses, kui poed on täitnud jõulukaupadega.
Hispaanlased veedavad jõulu esimese püha erinevatel pidustustel ja kirikus.
Üks huvitav asi hispaanlastel on traditsiooniline jõululoterii, mis maksab väga palju (200€), ja mida mängitakse terve perekonnaga 22.detsembril televiisorite ees, kus lapsed võidunumbreid lauldes ette kannavad. Võiks öelda, et 22. detsembril algavad hispaanlastel jõulud.
Hispaanlaste jõuluõhtu on perekeskne. Istutakse kogu perekonnaga koos ning süüakse ja juuakse kõike paremat. Peamiselt võib hispaanlaste jõululaualt leida kas kalkuni-, põrsa- või lambaprae, kuid samuti ei puudu laualt ka kala ja teised mereannid. Hispaaniast võib leida ka verivorsti, mis ei ole küll peaaegu samade koostisainetega kui Eesti verivorst, ja see pole ka neil jõuluroog. Magustoiduks on tavaliselt hispaania traditsiooniline jõulumaius, mida kutsutakse turron'iks. See on valmistatud meest, suhkrust ja munavalgest, kuhu on siis veel lisatud röstitud mandleid või teisi pähkleid või veel midagi kolmandat. Tavaliselt on see vormitud kas ristküliku või ringi kujuliseks. Samuti tehakse jõuludeks ka polvoron- ja matecado-küpsetisi. Need viimased mulle küll ei maitsenud, sellised imelikud kuivad ja puised koogikesed või mingid sellised asjad olid. 
Ka mina ostsin turron'eid endale Eesti kaasa, kuid ma pole neid veel proovinud. Loodan, et need on ikka maitsvad, sest ega need eriti odavad ei ole! :D

Erinevad turron'id
 Ka 25. detsembril istutakse kogu perekonnaga uhke toidulaua taha ja tähistatakse jõule, kuid ilma jõuluvanata, sest jõuluvana ei kuulu hispaanlasete traditsioonide hulka. Lastele toovad kingitusi kolm kuningat 6. jaanuaril ehk Koolmekuningapäeval. Kolme Kuningat nimetatakse Idamaatarkadeks, kes tulevad kaamlite seljas ja toovad lastele kingitusi. Kuid kõik see toimub salaja öösel, nii et lapsed seda ei näeks. Kombe kohaselt jätavad lapsed oma sussid/saapad/muud jalanõud rõdule/ukse taha, panevad jalanõud õlgi täis (õled on siis mõeldud kaamlitele, kellel on pikast teekonnast kõhud tühjad) ning jäävad järgmist hommikut ootama, mil kingid peaksid olema jalanõude sisse toodud. Kuid tänapäeval on juba levinud ka jõuluvana tulek peredesse. See aga tähendab mõnele lapsele seda, et ta saab kingi kahel korra - jõuluajal ja Kolmekuningapäeval. 
Kolme Kuninga tulekuga peetakse ka linnades paraade, kus siis ka Kolm Kuningat ise osalevad ja lapsed neid näha saavad. See on nende jaoks väga huvitav ja põnev. Mul oleks võimalus ka seda paraadi oma silmaga näha Vic'is, kuid kahjuks ei lähe ma selleks ajaks veel Hispaaniasse tagasi. Vaatan sellel ajal netist mõnda videot, mida saan ka praegu teile näidata. Keda rohkem huvitab saab veel teisigi paraade erinevates Hispaania linnades vaadata. Selle video paraad toimus Barcelonas. 


Kataloonias on aga veel üks selline tegelane nagu Caga Tio ehk siis tegelane/asi, mis nö kakab kingitusi. Alates 8. detsembrist peavad lapsed või siis täiskasvanud Caga Tio't toitma ja soojas hoidma, et Caga Tio saaks jõulupäeval kingitusi tuua. Jõulupäeval või siis olenevalt perekonna traditsioonidest, peavad lapsed või siis täiskasvanud Caga Tio't pulgaga lööma, et see ennast kergendaks ehk siis kingitusi välja kakaks (vabandan selliste sõnada kasutuse pärast, kuid nii see asi Kataloonais selle tegelasega käib). Traditsiooni kohaselt peavad lapsed enne toast lahkuma teise tuppa palvetama/paluma Caga Tio'lt kingitusi, kui vanemad Caga Tio't lööma hakkavad. See on oluline sellepärast, et nad saaks muretult panna maiustused ja väiksed kingid teki alla Caga Tio taguotsa juurde. Pärast seda lastakse lapsed tagasi tuppa ja üllatus missugune, Caga Tio ongi neile kingitusi toonud! :D
Tavaliselt ei ole kingitused suuremad, kui need mis Kolm Kuningat toovad, vaid pigem maiustused ja väiksemad kingitused.


Sellised suured Caga Tio'd on pandud igale poole üle linna suurematele ja ka väiksematele tänavatele. Kui lapsed neid näevad lähevad nad neid kohe uudistama, nagu peaks see Caga Tio neile mõne maiustuse andma. Ja samal ajal vanemad irvitavad vaikselt kõrval. :D

Vot siis, sellised huvitavad traditsioonid ja tegemised on hispaanlastel jõulude ajal. Mulle aga väga meeldib see Caga Tio. Eestis võib vist sellega seostada päkapikke, kes täävad alates 1. advendist lastele sussi sisse maiustusi? 
Võite julgesti kommentaaridesse teada anda, mis Te hispaanlaste kommetest arvate ja kas tahaksite, et Eestis oleks ka midagi sellist nagu Caga Tio või et lapsed saavad kinke kahel korral või ainult jaanuaris?
Mul ka siis natuke huvitavam, kui Te teada annate, mida Te mu blogist arvate ja postitustest jne! :)

Seniks aga ilusaid pühi kõigile! :)


Häid Jõule! 
Feliz Navidad! 
Merry Christmas!
Bon Nadal! 




2 kommentaari:

Merle ütles ...

Muidugi kannatad ära!
Laupäeval näeme! :P

Katriin ütles ...

Jeees, ootan juba! :)